Kräver du kärlek av din partner?

Jag tänkte skriva lite om kärlek och dess språk. Som vissa vet så är ”The 5 love languages” helt klart en av mina favoritböcker. Den ger oss en fantastisk förståelse i våra förhållanden och lär oss hur vi håller kärleken vid liv genom kännedom om vårt eget och vår partners kärleksspråk. Inget språk är rätt eller fel, det som för en person är viktigast är kanske oviktigt för en annan men det vi måste veta är att en person kanske känner sig lika ”kärlekstom” utan gåvor som en annan person gör utan närhet.

Språken:
– Fysisk närhet.
– Kvalitetstid
– Gåvor
– Bekräftande ord
– Ge tjänster

HÄR finns det ett test ifall du är intresserad av att veta ditt eget språk och/eller i vilken ordningsföljd dessa följer. Svara på frågorna med tanke av att du aldrig skulle få det andra alternativet mer, att du bara får välja ETT av de två alternativen du kommer stå emellan.

Varför kan det vara viktigt att lista ut sitt eget kärleksspråk? För att också lära sig att fylla  sina egna behov av detta själv.
Man ska enligt mig självklart vara kärleksfulla i ett förhållande och ge kärlek på det sätt som vår partner vill ta emot den. Men detta ska komma frivilligt från båda vägar, det är inte din partners jobb att fylla din ”kärleksdos”. Jag säger inte att jag hade stannat i ett förhållande där ingen kärlek ges från något håll, men under de perioder man är ifrån varandra eller då partnern faktiskt inte har ork eller möjlighet att ge någon kärlek så måste detta vara okej.

Mina två viktigaste är fysisk närhet och kvalitetstid. Jag kan ofta känna mig grinig på min stackars pojkvän som bor i ett annat land och alltså inte kan ge mig den absolut viktigaste kärleken jag behöver. Men jag måste lära mig att detta inte är hans uppgift.

Mitt sätt att få kvalitetstid med mig är när jag har olika sorters meditativa stunder med mig själv. När jag verkligen ”går in i” min egna kropp och själ samtidigt som jag kanske gör någonting jag uppskattar. Jag brukar känna hur denna delen av mig fylls på när jag befinner mig i naturen eller på andra ställen där jag får ro i själen.

Fysisk närhet då? Kan man ge det till sig själv? Detta är faktiskt någonting jag fortfarande undersöker, men också detta har jag börjat uppleva att jag hittat ingången till. Det kan låta väldigt obekvämt att man ska röra vid sig själv med kärlek, som att man själv är det mest värdefulla man kunnat tänka sig. Men det har faktiskt börjat fungera även om detta ännu kräver en annan fokus än enkelheten i att exempelvis få en kram från någon annan.

Bekräftande ord – Säg dem till dig själv, skriv lappar/kärleksbrev till dig själv eller kanske tidsinställda anteckningar som dyker upp i din telefon.

Gåvor – Ge dig själv blommor av olika slag, små enkla saker du skulle uppskatta, gör någonting till dig själv som du skulle vilja ta emot eller köp någonting då och då (det behöver inte vara en stor sak).

Ge tjänster – Vad uppskattar du att din partner gör? Lagar mat? städar hemmet? Fixar på gården? Hämtar barnen?
Gör dessa tjänster själv och se det som att du nu är din partner som försöker göra just DIG lycklig.

Experimentera med självkärlek inom olika områden. Du kan med lite övning!

img_4192

Jag vill som sagt återigen påpeka att jag självklart anser att det ska existera kärlek i ett förhållande, men tänk på att det då är lika mycket din uppgift att ge detta till din partner som din partner till dig. Ger du kärlek utefter vad DU vill ha för sorts kärlek eller ger du den kärleken din partner önskar?
Kan det vara så att din partner ger kärlek till dig utifrån SITT kärleksspråk för att han inte vet just detta? att vi alla har olika språk och därför behöver vår kärlek på olika vis. Du kan aldrig helt fylla en persons kärlekstank med närhet ifall det enda viktiga för din partners kärlekstank är att du tagit ut soporna/tvättat bilen/plockat undan disken.

Kärlek till er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s